Lakritsin historian lyhyt oppimäärä
Lakritsi on kulkenut pitkän matkan ihmiskunnan mukana. Varhaisimmat merkinnät lakritsista on löydetty muinaisen mesopotamian savitauluista, vuodelta 2500 eKr. Lakritsijuurta on löydetty myös Tutankhamonin, muinaisen faaraon haudasta, kun hauta avattiin vuonna 1922. Väitetäänkin, että Tutankhamonin lempijuomaa oli lakritsijuuresta valmistettu Mai Sui -niminen juoma ja lakritsijuuri hänen haudassaan varmisti sen, että Tutankhamon saisi tuonpuoleisessa kupillisen lempijuomaansa (Fazer ).
Euroopassa, tarkemmin ottaen Englannissa lakritsin viljely aloitettiin 1500-luvulla dominikaanimunkkien toimesta Pontefractin kylässä. Aluksi lakritsijuuresta uutettiin jauhetta lääkkeeksi. Englannista lakritsi jatkoi matkaansa manner-eurooppaan, jossa 1700-luvulla mm. Napoleon nautti antaumuksella lakritsijuuresta valmistettua CoCo-juomaa (Fazer ).
Vuonna 1910 Suomen Hankoon perustettiin ensimmäinen Biscuittehdas Pontefractin munkkien maanmiesten toimesta. Kyseessä oli siis suomalais-englantilainen tehdas, jossa lakritsin valmistus aloitettiin vuonna 1921. Vuodesta 1927 alkaen tehdas on ollut Fazerin omistuksessa (Fazer ).
Uutuus makeishyllyssä

Pussin ulkonäkö on varsin houkutteleva, yksinkertaisen tyylikäs. Se sopisikin ulkonäkönsä puolesta esimerkiksi lahjakoreihin tai viemiseksi.
Maku hurmaa
Makeiset ovat maultaan sopivan lakritsaisia vivahduksella suolaista salmiakkia. Salmiakkijauhe kruunaa lakritsin suolaisuuden ja kokonaisuus toimii kuin nakutettu. Maku ei ole kovin voimakas, mutta sopivan suolainen. Niiden maussa voikin havaita pakkauksen laatulupauksen, ei liikaa, ei liian vähän, vaan sopivasti elämyksellisyyttä.
Kaiken kaikkiaan kokeilemisen arvoinen tuote laadukkaan lakritsin ystäville, jotka kaipaavat vaihtelua perinteiseen lakritsiin. Tämä tuote on ripaus sitä kuuluisaa arjen luksusta.
Makeiset eivät sisällä eläinperäisiä tuotteita tai väriaineita, joten tuote sopii myös hyvin vegaanista ruokavaliota noudattaville.
Lakritsin saantisuositukset muuttuneet
Tämän vuoden alussa kansalliset lapsiperheiden ravitsemussuositukset ovat antaneet uudet suositukset koskien raskaana olevien lakritsinsaantia. Aiemmin päivittäisenä maksimiannoksena
on raskaana olevien kohdalla pidetty 50g:n päiväannosta, mutta uusimpien suositusten mukaan lakritsia ja salmiakkia ei suositella enää lainkaan raskauden aikana
Syynä tähän on lakritsin sisältämä glykyrritsiini, jolla on verenpainetta nostava vaikutus. Se voi myös korkeana annoksena lisätä keskenmenon mahdollisuutta, sekä sillä voi olla yhteyksiä lapsen kehityshäiriöiden syntymisessä. Lisätietoa HS:n artikkelista (linkki).
Lähteet:
Lakritsin historia -verkkojulkaisu <http://www.fazer.fi/tuotteet-ja-asiakaspalvelu/tuotemerkit/fazer-lakritsi/lakritsin-historia/>
Uusi suositus: Raskaana olevien vältettävä lakritsia ja salmiakkia - vaarana keskenmeno ja kehityshäiriöt -artikkeli, Helsingin Sanomat 21.1.2016 <http://www.hs.fi/ruoka/a1453349152208>
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti