sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Mistä ruoka tulee? - Valion historia osa 1: Mistä kaikki alkoi




Valio, tuo kaikille tuttu maitotuotteita valmistava yritys omaa pitkän ja mielenkiintoisen historian. Vaikka historian kuinka yrittäisi tiivistää pähkinänkuoreen, on se niin vaiherikas, että siitä oli kirjoitettava ei vain yksi, vaan peräti kaksi blogipostausta! Tässä ensimmäisessä osassa käydään läpi mistä kaikki alkoi, sota-ajan vaikutus ja sodasta elpyminen. Toisessa osassa kuljetaan matka kaupungistumisesta tähän päivään, jolloin myös teknologian kehittyminen avaa uusia ovia tuotekehittelyn saralla. Valio onkin vakiinnuttanut asemansa johtavana maitotuotteiden valmistajana sekä luotettavana yrityksenä, eikä syyttä, sillä historian aikana Valio on tuonut maailmalta Suomeen suuren maailman makuja, mutta samalla vienyt maailmalle suomalaista osaamista laadukkaiden tuotteiden muodossa.

Historia lyhyesti, mutta pitkästi

 Valiolla on pitkä, yli satavuotinen historia, joka alkoi jo vuonna 1905. Perustamisvaiheessa Valion nimi oli Voivienti-osuusliike Valio r.l. Voivienti-osuusliikkeen omisti 17 osuusmeijeriä, joiden tarkoituksena oli valvoa ja edistää ulkomaille vietävän voin laatua. Ulkomaat, erityisesti Englanti olivatkin Valion pääasialliset markkinat aina 1920-luvulle asti, jolloin kotimaassa Valion tuotteiden kysyntä kasvoi yli ulkomaanmarkkinaosuuden.

1900-luvun alussa Suomessa avattiin Valion toimesta ensimmäiset Voiliikkeet, joiden valikoima kasvoivat maitoon ja juustoon 1910-luvulla. Tähän asti maitoa oli jaettu ovelta ovelle, mutta suuret muuttoliikkeet maalta kaupunkiin tekivät ovijakelusta kannattamatonta. Valio toi markkinoille sveitsiläisen emmentaljuuston, sekä aloitti omien juustomestareiden koulutuksen.

1920-luvulla juuston kulutus kotimaassa oli jo 480 000kg vuodessa ja vuonna 1925 juustoa vietiin ulkomaille kaksi miljoonaa kiloa. Vuonna 1925 Valio toi markkinoille alunperin hollantilaisen miedonmakuisen Edamjuuston, jonka valmistus aloitettiin nykyisin Venäjälle kuuluvassa Viipurissa.



1920-luvulla tapahtui muutakin mullistavaa, nimittäin Valion laboratorion johtajaksi nousi A.I. Virtanen. Hän kehitti vuoteen 1928 mennessä rehun säilöntämenetelmän, joka toi hänelle Nobelin kemianpalkinnon vuonna 1945. Kyseessä on tuttu AIV-rehu, jolla voitiin taata karjalle laadukkaan rehun saanti myös talvikaudella ja täten myös lypsettävän maidon määrä ei enää laskenut talviaikaan.

Valion tunnetut Koskenlaskija, Aura ja Viola-juustot saapuvat markkinoille 1930-luvun puolella. Samoihin aikoihin Valio aloittaa Pingviini-jäätelön valmistuksen ostettuaan Oy Jäätelö - Glass Ab:n tuotemerkin ja jäätelömyynti aloitetaan Valiomyymälöissä sekä jäätelökioskeissa. Lasipalatsiin perustettiin ensimmäinen jäätelöbaari Valion toimesta.



Sota-aika varjosti 1940-lukua, joka oli traagista aikaa myös maitotaloudelle. Maitotuotanto romahti monista syistä, osittain siksi, että monet viljelijät joutuivat jättämään kotitilansa Karjalassa. Toinen merkittävä syy oli se, että talon isännät lähtivät rintamalle puolustamaan isänmaataan. Tämän lisäksi rehun tuonti ulkomailta loppui kokonaan. Sota-aikana elettiin tarkan säännöstelyn aikaa, jolloin mm. juusto oli säännöstelyn alla. Lähes kaikki tuotettu voi ja juusto meni puolustusvoimille rintamamiesten muonitukseen. Yksi merkittävä tuote rintamalla on ollut Koskenlaskija sulatejuusto, sillä sitä oli helppo annostella ja sillä oli hyvä säilyvyys. Rintamalla Koskenlaskijaa käytettiin jopa kahvin "valkaisuun", sillä muuta ei ollut aina saatavilla.

Kun sota-aika päättyi, elpyi myös maitotalous hiljalleen ja vuonna 1949 juuston säännöstely päättyi, joten juusto oli jälleen vapaasti ostettavissa.

1950-luvulla Valion nimi muuttui alkuperäisestä Voivienti-osuusliike Valio r.l:stä Valio keskusmeijerien osuusliikkeeksi. Valio tulee vielä kertaalleen vaihtamaan nimeään nykyiseen muotoonsa, vuonna 1992 nimi muuttuu Valio Oy:ksi, samalla kun osuuskunta muuttuu osakeyhtiöksi.

Maitoa oli 1950-luvulle asti myyty asiakkaiden omiin astioihin, mutta tähän tuli suuri muutos. Markkinoille tuli valmiiksi pakattu maito, joka hiljalleen valtasi markkinat etenkin kaupungeissa.
Vuonna 1953 perustettiin nykyäänkin tunnettu Valion koekeittiö. Koekeittiön alkuperäinen tehtävä oli opastaa kuluttajia käyttämään markkinoille tullutta uutuustuotetta, maitojauhetta.


Seuraavassa osassa on luvassa mullistavia tuotekehityksen hedelmiä, suosikkituotteiden syntyhistoriaa, sekä sivutaan maitotalouden nykytilaa. Kannattaa siis seurata blogia!

lähteet:
Valio-verkkosivut  http://www.valio.fi/tuotteet/valio/#

kuvat:
Valio materiaalipankki





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti